Οι επιπλοκές της κύησης που σχετίζονται με διαταραχές της αιμόστασης αποτελούν συχνάν κλινικό πρόβλημα που απαιτεί τη στενή συνεργασία μαιευτήρων, γυναικολόγων, αιματολόγων και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (9/4) στο αμφιθέατρο του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι μια επιστημονική ημερίδα με θέμα «Θρόμβωση και Κύηση».

Η οργάνωση της έγινε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της κύησης» και «Θρόμβωση-Αιμορραγία Ιατρική των μεταγγίσεων».

Μίλησαν οι εξής Επιστήμονες:
9.45 – 11.15 Επιδημιολογία, Διάγνωση και Θεραπεία της Θρόμβωσης στην έγκυο
Προεδρείο : Α. Τραυλού, Ν. Παπαντωνίου
09.45–10.15 Επιδημιολογία και παθοφυσιολογία της θρόμβωσης κατά την κύηση
Πολίτου Μαριάννα
10.15–10.45 Κλινική Εικόνα – Διάγνωση της Θρόμβωσης
Κακίσης Ιωάννης
10.45–11.15 Αντιθρομβωτική αγωγή κατά την κύηση
Γρουζή Ελισάβετ

Διάλειμμα
11.30 – 13.00 Υπερπηκτικότητα και επιπλοκές της κύησης
Προεδρείο : Ν. Παπαντωνίου, Ε. Σαλαμαλέκης
11.30–12.00 Θρομβοφιλία και κύηση
Γιαλεράκη Αργυρή, Μερκούρη Ευφροσύνη
12.00 –12.30 Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
Γραμματικάκης Ιωάννης
12.30–13.00 Αιμορραγία μετά τον τοκετό
Παπαντωνίου Νικόλαος
13.00 – 14.00 Κλινικά παραδείγματα-Σχολιασμός
14.00 – 14.15 Συμπεράσματα
14.15 – 14.45 Διάλεξη “Δύο ξεχωριστοί Κεφαλονίτες.
Συμμαθητές και συνεπώνυμοι” Ζαφειράτου Σοφία – Τραυλός Σταύρος

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Νικόλαος Παπαντωνίου, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Διευθυντής ΠΜΣ «Παθολογία της Κύησης», η Ανθή Τραυλού «Ομότιμη Καθηγήτρια Αιματολογίας ΕΚΠΑ, Επιστημονική Υπεύθυνη Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων» και ο Εμμανουήλ Σαλαμαλέκης, Ομότιμος Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών που ανήκει στη Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ «Παθολογία της Κύησης».

Την ημερίδα χαιρέτισαν εκ μέρους των τοπικών αρχών, ο Αρχιμανδρίτης, π. Φώτιος Γαβριελάτος, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ.κ. Δημήτριο, η Προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, Ευφυμία Ηρειώτου, διαβάζοντας το μήνυμα του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ, Γιάννη Δραγώνα, ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Ευάγγελος Κεκάτος και η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σοφία Ζαφειράτου. Μετά την ολοκλήρωση των επιστημονικών διαλέξεων, η κα Ζαφειράτου μαζί με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σταύρο Τραυλό έκλεισαν την ημερίδα, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα σε δύο ξεχωριστούς Κεφαλλονίτες που υπήρξαν συμμαθητές και συνεπώνυμοι. Πρόκειται για τον διακεκριμένο καθηγητή Ιατρικής, Φώτη Παυλάτο και τον μηχανικό, Τάκη Παυλάτο.

 

Φωτογραφίες: http://kefaloniaphoto.com/gallery/imerida-thromvosi-kai-kuisi/

 

 

Τελευταία Ανακοίνωση Π.Ι.Σ.

  • Συζήτηση του προσχεδίου νόμου για την Π.Φ.Υ. στη Συνδιάσκεψη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας

    Αθήνα 24/4/2017

    Το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συζητήθηκε στη συνδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας το Σάββατο 22 Απριλίου 2017. Στη συνδιάσκεψη τέθηκαν επίσης προς συζήτηση τα σχέδια που πρότειναν ο Τομέας Πρωτοβάθμιας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του Ινστιτούτου Μελετών του Π.Ι.Σ., οι Σύλλογοι των 5 Ιατρικών Συλλόγων της Κρήτης, ο Ιατρικός Σύλλογος Χαλκιδικής, καθώς και άλλες μεμονωμένες προτάσεις, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Π.Ι.Σ. της 18ης Φεβρουαρίου2017, που είναι δεσμευτικές για τον Π.Ι.Σ..

Ορκος του Ιπποκράτη

Ιπποκράτης"Ὄμνυμι Ἀπόλλωνα ἰητρὸν, καὶ Ἀσκληπιὸν, καὶ Ὑγείαν, καὶ Πανάκειαν, καὶ θεοὺς πάντας τε καὶ πάσας, ἵστορας ποιεύμενος, ἐπιτελέα ποιήσειν κατὰ δύναμιν καὶ κρίσιν ἐμὴν ὅρκον τόνδε καὶ ξυγγραφὴν τήνδε..."

Ο Σύλλογος

Ιατρικός Σύλλογος ΚεφαλονιάςΗ Σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας φέρει ημερομηνία 07/03/1924.

Η Πρώτη Γενική Συνέλευση των μελών του Ι.Σ.Κ. για ανάδειξη Προέδρου και Μελών Διοικητικού και Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατόπιν αρχαιρεσιών, που είναι καταγεγραμμένη στο αρχείο φέρει την ημερομηνία: 20/06/1954

 

 

Συνεργασία με Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. (Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων)

Ε.ΚΟ.ΜΕ.Ν. (Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων)

Ωράριο Λειτουργίας

Το ωράριο εξυπηρέτησης του συλλόγου είναι:

Δευτέρα 12:00 - 15:00

Τετάρτη 18:00 - 21:00

 

Διεύθυνση

Λεωφόρος Βεργωτή 20
Αργοστόλι, Κεφαλονιάς